Pe 10 martie au început în Tibet o serie de manifestaţii paşnice iniţiate în apropiere de capitala Lhasa, la mănăstirea din Drepung. Tocmai se aniversau 49 de ani de la reprimarea sângeroasă, de către autorităţile chineze, a revoltei din 1959.
La manifestaţiile călugărilor li s-a alăturat rapid şi un mare număr de tibetani din populaţia laică. Din păcate demonstraţiile paşnice au degenerat rapid în manifestări violente şi în confruntări dintre populaţia tibetană şi cea de etnie chineză. Au fost distruse magazine, bănci şi clădiri guvernamentale. Manifestaţiile s-au întins rapid atât în Tibet cât şi în provinciile învecinate (Qinghai, Gansu, Sichuan), în paralel cu un mare număr de manifestaţii de solidaritate în diferite oraşe ale lumii. Motivul principal al nemulţumirilor populaţiei tibetane pare să fi fost deteritoarea culturii şi nivelului lor de trai în urma invaziei de emigranţi chinezi în regiunile respective.
Între timp autorităţile au preluat controlul zonelor afectate printr-o prezenţă militară masivă, arestând peste o mie de persoane. Conform datelor oficiale ale guvernului chinez, numărul total al victimelor a ajuns la 16, în majoritate etnici chinezi. Opoziţia tibetană însă afirmă că numărul morţilor este mult mai mare, peste 100, în majoritate etnici tibetani.
În timp ce astăzi (19 martie) televiziunea chineză arată imagini cu străzi calme în Lhasa, capitala Tibetului, opoziţia tibetană trimite fotografii care arată persoane împuşcate de poliţie şi armată. Între timp accesul jurnaliştilor străini în regiune este complet blocat, astfel încât nu se poate verifica nici o informaţie din surse independente.
Autorităţile chineze continuă să blocheze accesul la paginile de internet care prezintă opinii critice cu privire la manifestaţiile din ultimele zile, acuzându-l pe Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, de instigare la violenţă, lucru pe care acesta l-a negat în mod repetat.
Dalai Lama a ameninţat cu demisia din funcţie în cazul în care nu se va găsi rapid o soluţie paşnică.
Poziţia oficială a Chinei este că Tibetul a fost întotdeauna o parte a sa (mai exact din secolul al XIII-lea), însă până în anul 1950 regatul de pe “acoperişul lumii” a beneficiat de o autonomie considerabilă, practic echivalentă cu independenţa.
Câteva cuvinte în limba tibetană (transcriere în alfabet românesc):
Da = Re
Nu = Mare
Salut = Taşi delek
Vă rog = Ku ci
Mulţumesc = Tu gi ci
Tibet = Bo
Pace = Sidi
Liber = Rang-uang tob-pa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu